could it be better?

Ο κυπριακός Γάρος

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα, τραγούδια, ακόμα τζιαι βιβλία, που να ασχολούνται με τον κυπριακό γάρο.
Ο κυπριακός γάρος είναι ένα σπάνιο ζώο που ζει κυρίως σε όλη την επικράτεια της νήσου Κύπρου, στη Μεσόγειο θάλασσα. Συναντάται όμως, ανά το παγκόσμιο, άλλοτε σε μικρές ομάδες και άλλοτε σε μεγάλες κοινότητες.
Ο κυπριακός γάρος ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γάρους, κυρίως από τα κοινωνιολογικά του χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν και αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, μοναδικό σε όλη την πλάση.
Μερικά χαρακτηριστικά του θα αναφέρω στη συνέχεια.
Κυπριακός γάρος είναι ο γάρος που άμα σιέσει πάνω του το κοπελλούι του τζιαι τύχει να μέννεν έσσο, αλλάσσει το τζιαι πετάσσει ή θάφκει το πάμπερς όπου έβρει. Πολλά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς μπορείτε να εντοπίσετε στις οικογενειακές παραλίες του Μακένζι.
Κυπριακός γάρος είναι ο γάρος που καταφέρνει να πετάξει τα πιο απίθανα σκουπίδια στα πιο απομακρυσμένα και καθαρά σημεία του νησιού. Για παράδειγμα, ο γάρος που πετάσσει μανταρινόφυλλα τζιαι παττιχόφυλλα στες σπηλιές της θάλασσας του Ακάμα. Επίσης, ο γάρος που πετάσσει σακκούλα με τυρόπιττα τζιαι γαλατούι που τον φούρνο, στη μέση του μονοπαθκιού της φύσης στην μάντρα του Καμπιού.
Κυπριακός γάρος είναι ο γάρος που άμα δει το φανάρι τζιαι μάσιετε να άψει κόκκινο, αντί να ελαττώσει τζιαι να σταματήσει, πατά του αυτοκινήτου τζιαι όποιον πάρει ο χάρος (ή ο γάρος αν θέλετε). Η συμπεριφορά αυτή του κυπριακού γάρου πολλές φορές τον φέρνει σε ρήξη με άλλους κυπριακούς γάρους και πολλές φορές καταλήγει σε χειροδικίες ή στην καλύτερη περίπτωση σε αλληλοβρισίματα.
Κυπριακός γάρος είναι ο γάρος που πάει στο σινεμά (ή σε άλλους δημόσιους και ήσυχους χώρους) τζιαι αντί να κλείσει το κινητό τζιαι να κάτσει ήρεμα τζιαι πναστά να δει το έργο, πιάννει την κουβέντα με τους παρέες του τζιαι μιλά δυνατά για τον παίκτη που εννά γοράσει η ομάδα του ή για την σούβλα που εκάμαν τις προάλλες στα Πλατάνια.
Κυπριακός γάρος είναι ο γάρος που αγνοεί επιδεικτικά κάθε είδος ουράς αναμονής σε οποιοδήποτε μέρος. Για παράδειγμα, ο γάρος που κουντά να μπει πρώτος για να γοράσει παγωτό που τον Ηράκλη, ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν τη σειρά τους. Επίσης, ο γάρος που βουρά να πάει να εξυπηρετηθεί πρώτος στο ταμείο της τράπεζας με την δικαιολογία “Εγώ βιάζουμαι” ή επειδή απλά εν κουμπάρος με τον ταμία.
Τελευταίο (αλλά όχι έσχατο) χαρακτηριστικό του κυπριακού γάρου, που θα αναφέρω σήμερα, είναι η συνήθειά του να μην ζητά ευγενικά αλλά να απαιτεί. Οι λέξεις “Παρακαλώ” ή “Ευχαριστώ” δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του κυπριακού γάρου. Παραδείγματος χάριν, ο κυπριακός γάρος θα πει “Ένα καφέ τζιαι νάκκον άξιππα” και σε καμία περίπτωση “Μπορώ να έχω ένα καφέ, παρακαλώ”.
Ο κυπριακός γάρος δεν πρέπει να συγχύζεται με το αξιολάτρευτο, γκρίζο γαϊδουράκι που ζει επίσης στην Κύπρο και επιβάλλεται να τυγχάνει περίσσιας εκτίμησης.

Κωδικός άρθρου: 878740

ΠΟΛΙΤΗΣ – 21/06/2009, Σελίδα: 2

3 Responses to “could it be better?”


 1. 1 πρασινη νεραιδα June 21, 2009 at 9:10 pm

  αυτο με το σινεμα ποσο εκνευριστικο!
  και παντα ακουγεται ενα “ρε κουμπαρε”!

  χαθηκες…..

 2. 2 autumned June 22, 2009 at 12:12 am

  Δυστυχως οταν η ζωη αρκεφκει να παιρνει καλους ρυθμους χανω την μανια μου με το blogging.

  Αλλα εχω το δαμε… Εννα επανελθω 🙂

 3. 3 neerie July 2, 2009 at 8:19 am

  επίσης, ο κυπριακός γάρος φωνάζει τον άλλο “γάρο” με την πρώτη ευκαιρία ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσο γάρος ένι


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: